Veckans Åsiktsinlägg - Diagnoser

Den här veckan kommer Åsiktsinlägget upp idag, (Bättre sent än aldrig) Och denna vecka har jag interjuvat en tjej som har diagnoser, så i den här interjuven får ni veta mer om Annelie Jag gillar Annelie och hon är så underbar, så ta er tid till att läsa om just hennes diagnoser och hur hon upplever det!!

Här kommer interjuven med Annelie, Gå gärna in på hennes blogg och lämna en kommentar till henne =)

Ni kommer direkt till Annelies blogg ->HÄR!

1. Hur länge har du vetat om att du har diagnos/diagnoser? och var har du för diagnoser? Jag har alltid känt att jag inte är som alla andra och jag har fått höra hur speciell jag är…jag har dessutom haft det tufft i barndomen med mobbing i skolan tex. bland annat där jag blivit retad för hur ja talar. Jag har nämligen gomspalt. Jag blev opererad när jag var 1,5 år. Jag fick ont i kroppen och förstod att något var fel jag var 23 år det resulterade i att jag fick fibromyalgi. Det innebär att man har värk i kroppen på vissa ömma punkter…kan även ha ont i hela kroppen beroende på hur du mår i övrigt stress och press kan påverka ett mående.

Lika så väderleken kan spela roll Jag hade asperger så tog min f.d läkare bort detta 2014 och utan min vetenskap…bara för att jag inte hade alla kriterier för att få ha den diagnosen så istället bad jag 2016 om en second opinion alltså en utredning och det fick jag det resulterade i PDA inom autismspektrum som är en rätt ny diagnos.

2. Hur länge har du varit dålig? och hur påverkar dina diagnoser dig i din vardag? Gomspalten har jag haft sedan jag föddes men det är inget som påverkar min vardag idag …ibland om jag ska tala inför främmande människor då kan ångesten dyka upp och jag blir tyst som en mus för jag skäms över min röst. Fibromyalgi har jag haft sedan jag var 23 år och idag är jag 32 år den påverkar min vardag så jag måste ha någon dags mellanrum där jag kan få lite andrum så jag inte sliter ut mig totalt eller går in i väggen. Jag har även smärta nästan dagligen och är mkt trött kan bero på min fibromyalgi.

PDA har jag haft sedan 2016 och det påverkar mig så jag blir orolig och målar upp stora problem som egentligen är rätt enkla som tex vad jag ska göra i jul? Eller vad jag ska göra när någon i familjen fyller år? Jag kan gå o tänka på saker flera halv år innan de ska ske…och om jag får för mkt krav och press så kan jag må dåligare än normalt kan tom gå så långt som självskadebeteende (vilket ja kämpar med varje dag att sluta) jag har svårt me det sociala o är mkt ensam.

3. Vilken hjälp får du med dina diagnoser? Och äter du någon medicin för dem? Gomspalten får jag ingen hjälp med och jag behöver inte äta medicin för den Fibromyalgin är där hela tiden mer eller mindre och jag får ibland hjälp med mediciner PDA så fort jag får ett problem brukar jag vandra i cirklar på gården eller säga jag har problem så kommer personalen på mitt boende och pratar med mig …att prata är den bästa medicinen

4. Känner du andra med liknande diagnoser? och hur gick din utredning till? Nej jag känner ingen annan med liknande diagnoser Fibromyalgin gick jag till en läkare som gjorde massa tester med tex. kortisontabletter, som inte hjälpte de tog blodprover och klämde på de ömma punkterna . PDA fick jag gå till en psykolog som jag fick berätta om mitt liv, där psykologen även träffade min ena förälder och frågade hur jag var som liten. Sedan fick ja testas med olika övningar de kunde tex vara att rabbla upp siffror.

5. Vad är det jobbigaste med att ha diagnoser? om det är något du upplever är jobbigt med det? Min gomspalt syns inte som tur är men de kämpigaste är att tala inför folk som ja inte känner Det jobbigaste med min fibormyalgi är att det inte syns men bara känns att jag har värk Min PDA gör att tankarna och kraven aldrig är lugna inte ens när jag sover


Tack Annelie för du ville dela med dig och ställa upp på att svara på frågorna!! 💗

Gillar